Welke verzekeringen heb je eigenlijk allemaal nodig?

Als er een product is waarvan we met zekerheid kunnen zeggen dat iedereen met een adres er een heeft, dan is het wel een verzekering. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt je er wel tegen verzekeren. Toch is er een belangrijk onderscheid te maken tussen alle verschillende verzekeringen: de verplichte verzekeringen en de vrijwillige verzekeringen. We zullen in dit blog kort aangeven welke verzekeringen je moet hebben van de wetgever en welke verzekeringen gewoon verstandig zijn om af te sluiten.

De verplichte verzekeringen in Nederland

Onder verplichte verzekeringen verstaan we in Nederland alle verzekeringen die je verplicht ben af te sluiten omdat de wetgever dat nu eenmaal zo heeft bepaald. Als eerste verzekering zullen de meeste mensen meteen denken aan de verplichte zorgverzekering. Iedere Nederlander is verplicht zich te verzekeren tegen zorgkosten en kan dat bij een beperkt aantal aanbieders doen. De aanvullende zorgverzekering is niet verplicht maar kan voor sommigen een aantrekkelijke extra zekerheid bieden. Een andere wettelijk verplichte verzekering voor autobezitters is de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering garandeert degenen die jij schade berokkent met je voertuig, dat ze de kosten die daar uit voortvloeien vergoed krijgen.

De pensioenverzekering

In veel gevallen is er nog een derde verplichte verzekering, namelijk de pensioenverzekering. Als in een CAO is afgesproken dat er een pensioen voor een werknemer wordt geregeld, dan ben je verplicht om deze premie te betalen en zo een reserve voor de oude dag op te bouwen. Een aanvullende pensioenverzekering is vrijwillig.

Vrijwillige verzekeringen

Vrijwillige verzekeringen zijn verzekeringen die niet door de wetgever verplicht worden gesteld. Vergis je echter niet: sommige verzekeringen worden door derde partijen als voorwaarde gesteld voor een overeenkomst. Je kunt dan denken aan je bank die een  opstalverzekering voor je koophuis als voorwaarde van financiering stelt. Vaak gebeurt dit ook in combinatie met een overlijdensrisicoverzekering, zodat bij een plotseling overlijden de leensom wordt afgelost aan de bank. Ook een inboedelverzekering en een WA-verzekering zijn vrijwillige verzekeringen, deze verzekeringen zijn zeer aan te raden en zouden eigenlijk in geen enkele portefeuille mogen ontbreken. Ga je vaak op reis? Dan is een reisverzekering ook ten zeerste aan te raden, omdat zaken die in je gewone polis worden vergoed, niet van toepassing zijn in het buitenland. Tenslotte is een begrafenisverzekering een zeer verstandige keuze om de torenhoge kosten van een onafwendbare uitvaart niet ten laste van je nabestaanden te laten komen.