Hoe veel kan ik lenen?

Het is een vraag die iedereen zich op een bepaald moment in zijn leven weleens gesteld heeft. Het kan zijn omdat je een nieuwe auto nodig hebt of omdat je wasmachine het begeeft op het moment dat het je financieel net even helemaal niet uitkomt. Als je op het punt staat om een huis te komen, is deze vraag natuurlijk een van de eerste dingen die je je afvraagt, tenzij je natuurlijk over voldoende eigen geld hebt. Maar zelfs dan kan het afsluiten van een hypotheek in sommige gevallen voordeliger zijn dan je eigen geld te gebruiken. Is er een eenvoudige rekensom om je maximale leenbedrag te bepalen? Nee, in de meeste gevallen helaas niet. We zetten hieronder voor je op een rijtje welke factoren van invloed zijn als je wilt weten hoe veel geld je maximaal kunt lenen.

Geld lenen voor een consumptief krediet

Stel je wasmachine houdt er na jaren trouwe dienst mee op en je hebt net even niet die buffer om een nieuwe te kopen. In veel gevallen wordt dan gekeken of ergens geld geleend kan worden voor de aanschaf. Wat absoluut is af te raden, is om voor een langere termijn een roodstand aan te vragen bij je bank. De rente die je dan namelijk gaat betalen over die roodstand is soms wel drie keer zo hoog als wanneer je een persoonlijk krediet aanvraagt. Bij de bepaling van de maximale hoogte van een krediet wordt altijd gekeken naar je vaste lasten in de maand. Onder je vaste lasten vallen onder andere je huur of hypotheek, kosten van levensonderhoud, abonnementen, alimentatieverplichtingen en eventuele andere financiële verplichtingen. Het bedrag dat je aan het eind van die rekensom overhoudt is het bedrag dat je kunt gebruiken om je krediet mee af te lossen.

Geld lenen voor een auto?

Bij de financiering van een auto wordt iets anders gerekend. Immers de auto heeft een bepaalde waarde en dient zo als onderpand voor de lening. Bij de aanschaf van een nieuwe auto wordt ook rekening gehouden met de zogenaamde restwaarde van de auto aan het einde van de financieringsperiode. Over het algemeen kun je stellen dat de hoogte van een maximale autofinanciering wat hoger ligt dan bij een gewoon consumptief krediet.

Geld lenen voor de aankoop van een huis?

Woningfinanciering is een vrij specifieke vorm van geld lenen. Niet alleen omdat het om vaak grotere bedragen gaat, maar in feite omdat het huis eigendom van de geldverstrekker wordt, totdat de hele schuld is afgelost. Omdat de risico’s lager zijn en, zal het te verstrekken bedrag hoger zijn. Als vuistregel geldt, dat je ongeveer vier keer je bruto jaarinkomen kunt lenen voor de aanschaf van een huis. Uiteraard wordt ook bij deze financiering rekening gehouden met eventuele andere leningen en verplichtingen.