Hoe financier ik mijn auto zo voordelig mogelijk?

Het is vaak een van de grotere aankopen die je in je leven doet: de aanschaf van een auto. Het is dan ook niet zo gek dat door veel mensen wordt gekeken of er voor de aankoop van de heilige koe geld kan worden geleend bij een bank of een kredietverstrekker. We hoeven je niet uit te leggen dat er grote verschillen zitten tussen de geldverstrekkers in de markt en met dit blog willen we je een paar eenvoudige tips geven om je auto zo voordelig mogelijk te financieren.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Ten eerste is er een verschil in financieringsvormen. Het persoonlijk krediet is een geldlening met een vaste looptijd en een vaste maandelijkse aflossing, zonder de mogelijkheid om het afgeloste gedeelte opnieuw op te nemen. Jouw voordeel is, dat je zeker weet dat je aan het eind van de overeenkomst zonder restschuld blijft zitten. Een doorlopend krediet werkt net anders. Hierbij wordt een afspraak gemaakt over de maximale kredietruimte, een maandelijks aflossingsbedrag en een variabel rentepercentage. Tussentijds kan het afgeloste bedrag weer worden opgenomen, dus er is vaak geen sprake van een vaste looptijd. Voor beide vormen is wat te zeggen, maar houd er rekening mee dat de rentepercentages vaak verschillen.

Mijn auto als onderpand voor de geldlening

Sommige autofinanciers bieden je de mogelijkheid om de auto als direct onderpand van de financiering in te zetten. Dat betekent dat je het eigendomsbewijs van je auto aan de financier opstuurt, en dat je je auto niet kunt verkopen zonder uitdrukkelijke toestemming van die geldverstrekker. Omdat dit extra zekerheden biedt, zal de financier vaak geneigd zijn een lagere maandelijkse rente aan te bieden. Gedurende de looptijd van de financiering kan dit je echter een aanzienlijk voordeel opleveren. Vaak staat hier tegenover dat degene die de auto financiert je verplicht om een (beperkt) cascoverzekering op je auto af te sluiten, zodat ook bij een ernstige schade hun zekerheid ongeschonden blijft.

Een private lease constructie

Als laatste is er de mogelijkheid om een auto te leasen. Bij een private lease overeenkomst koopt de kredietverstrekker jouw auto en leent hem voor een vast bedrag per maand aan je uit. Het grote voordeel van private lease, is dat ook onderhoud en verzekering van de auto in dat vaste maandbedrag liggen besloten. Je weet dus exact waar je aantoe bent gedurende je leaseperiode. Benzinekosten zijn wel altijd voor eigen rekening en je spreekt een maximaal aantal te rijden kilometers per jaar af. Het grote nadeel van private lease is, dat de auto nooit jouw eigendom wordt. Wel is het vaak mogelijk om aan het einde van de lease-overeenkomst de auto tegen een redelijke restwaarde over te nemen.