Door de uiterst lage rente overwegen veel Nederlanders hun hypotheek over te sluiten. Het gebeurt momenteel dan ook volop. Volgens de SNS Bank is 21% van alle hypotheken op dit moment bedoeld om een oude hypotheek over te sluiten. Is dat inderdaad aantrekkelijk? Of zijn er ook haken en ogen?

Veel hypotheken zijn afgesloten in een periode dat rentes van rond de 5% heel gebruikelijk waren. Met de huidige rentestanden rond de 2% is al snel een enorme besparing mogelijk. Maar hoe eenvoudig is het om een hypotheek over te sluiten? Zijn banken daar wel happig op?

Banken zijn strenger, maar welwillend

Marcel Beckman is onafhankelijk financieel adviseur. Volgens hem kan het nooit kwaad de mogelijkheden te onderzoeken: “Maar wees je er wel van bewust dat het in het begin waarschijnlijk wel veel gedoe is. Dat is vooral zo wanneer de waarde van het huis lager is dan de hypotheek die je wilt aanvragen. Het is absoluut niet zo dat banken onwelwillend zijn, integendeel. Maar door de verscherpte regelgeving gaan ze wel veel zorgvuldiger te werk dan ongeveer 15 jaar geleden.”

“Aan de andere kant: mensen die oversluiten hebben waarschijnlijk al een groot deel van de hypotheek afbetaald, en als er verder op het gebied van inkomen weinig veranderd is, dan zal de aanvraagprocedure over het algemeen heel vlot verlopen.”

“De hypotheek is de grootste kostenpost. Regelmatig overstappen kan honderden of zelfs duizenden euro’s per jaar besparen.”

Kosten gaan voor de baten

Voordat het profiteren van een laag maandbedrag kan beginnen, is er echter eerst een zure appel waar doorheen gebeten moet worden. Beckman: “Die bestaat uit de extra kosten die bij het oversluiten om de hoek komen kijken.” Over welke kosten gaat het dan? “Sommige banken vragen bij het oversluiten een vergoeding voor hun renteverlies. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van het verschil tussen de oude en nieuwe rente. En natuurlijk van het bedrag dat nog open staat.”

“Een nieuwe hypotheek betekent ook: de advies- en afsluitkosten. Dat gaat al snel richting de € 2.000. Houd ook rekening met de kosten van de notaris en een taxatierapport. Veel van deze kosten zijn overigens vaak aftrekbaar van de belasting. Daardoor wordt de financiële pijn behoorlijk verzacht. Bovendien zijn deze kosten eenmalig.”

Advies: switch eens wat vaker

Nederlanders zijn heel trouw als het gaat om hun hypotheekverstrekker, terwijl ze wel elk jaar van energieleverancier of ziektekostenverzekeraar switchen. Hoewel het natuurlijk wel om grotere bedragen gaat, snapt Beckman niet waarom Nederlanders niet vaker overstappen naar een andere hypotheek: “Ik zou het volstrekt logisch vinden als mensen zich hierin actiever opstellen. De hypotheek is vaak de grootste kostenpost in elk huishouden. Het vergt misschien wat werk, maar regelmatig overstappen kan honderden of zelfs duizenden euro’s per jaar besparen.”