Het verschil tussen een lening en een hypotheek

Is er een verschil tussen een lening en een hypotheek? In de meest pure definitie van de begrippen eigenlijk niet, maar in de spreektaal worden vaak twee verschillende dingen bedoeld. In dit blog willen we je het verschil uitleggen tussen een krediet en een hypothecaire geldlening. Waarbij vooraf belangrijk is om het grootste verschil tussen deze twee vormen aan te geven: met een hypotheek bedoelen we een geldlening om de aankoop van onroerend goed aan te schaffen en met een lening bedoelen we een leenbedrag om financieel (tijdelijk) meer armslag te krijgen.

Het consumptief krediet

Een consumptief krediet is een lening die je als consument (dus niet als bedrijf) aangaat om consumptieve goederen van aan te schaffen. Mooi. Maar wat zijn dan precies die consumptieve goederen? Eigenlijk is dat alles dat je op afbetaling koopt, van boodschappen tot je mobiele telefoon en van een wasmachine tot een auto. Belangrijk is dat wat je aanschaft geen onderpand wordt voor de lening en dat er in de meeste gevallen en vast aflossingsbedrag per maand is afgesproken om de lening terug te betalen. Uitzondering op deze regel is een autofinanciering, omdat daar vaak wél de auto onderpand is, met een eventuele bijbehorende verzekeringsverplichting.

De hypotheek of hypothecaire lening

Een hypotheek is een lening die wordt aangewend om onroerend goed aan te schaffen. Een hypotheek kan dus zowel zakelijk als privé worden afgesloten en het grootste verschil met een consumptief krediet is, dat het aangeschafte onroerend goed als onderpand dient voor de lening. Degene die het geld uitleent om het onroerend goed te kunnen verkrijgen noemen we de hypotheeknemer, degene die het onroerend goed aankoopt is de hypotheekgever. Bij een hypotheek is altijd sprake van een vooraf overeengekomen looptijd van de geldlening; in de meeste gevallen zal dat dertig jaar zijn. Ook wordt vaak een ‘rentevastperiode’ overeengekomen. Dit is de duur waarbinnen tegen een vooraf vastgesteld rentepercentage moet worden afgelost, verhoogd met aflossing op de schuld.

Echt waar: geld lenen kost geld

Iedereen weet het inmiddels, maar geld lenen kost geld. Omdat de voorwaarden voor geldleningen enorm verschillen per geldverstrekker, raden we je altijd aan om advies in te winnen voor je een verplichting aangaat. Dat kan vaak online, maar in veel gevallen is het aan te bevelen om persoonlijk advies in te winnen en alle voors en tegens van je geldleenovereenkomst door te nemen.