Sta je ook elk jaar verrast te kijken van de energiekosten? Wil je er iets aan veranderen? Een van de beste tips voor mensen die geld willen besparen is het vergelijken van energiekosten tussen de verschillende aanbieders. Als je jaarlijks overstapt naar een andere aanbieder dan kan dit je vaak honderden euro’s opleveren. Kijk hier voor de gratis overstapservice. Daarnaast hebben we nog vijf slimme tips voor je op een rijtje gezet die je helpen om jouw energiekosten te verlagen.

Bespaar Tip 1: Energielabels

Elk apparaat in huis heeft een herkenbaar energielabel. Dit label geeft de verschillende klassen aan in energieverbruik. A is het meest zuinig en G het minst zuinig. Op het label kun je ook het gemiddelde verbruik zien in Kwh per jaar. Wanneer je op zoek gaat naar de aanschaf van een nieuw apparaat is het altijd handig om hier rekening mee te houden! Heb je een oude televisie of koelkast die al meer dan 10 jaar meegaat? Kijk dan naar hoeveel je kan besparen op de kosten bij een nieuw apparaat. Dit kan je soms meer dan honderd euro schelen op jaarbasis.

Bespaar Tip 2: Vervang je gloeilampen voor LED lampen

Je energiekosten kunnen drastisch worden verlaagd door goed op je verlichting te letten. Vervang je oude gloeilampen in huis en draai er een paar nieuwe LED lampen op. Je zult dit zeker merken, deze truc levert je makkelijk tientallen euro’s op. Laat je verlichting verder niet onnodig aanstaan, zelfs niet wanneer je zuinige LED lampen hebt. Alle kleine beetjes helpen!

Bespaar Tip 3: let op de temperaturen met de thermostaat

Zet voordat je gaat slapen de thermostaat op 15 graden. Dit scheelt enorm in de energiekosten op de lange termijn. Ben je de hele dag op het werk of ga je een weekendje weg? Schroef je temperatuur dan lekker terug, dit kan gemiddeld 130 euro per jaar schelen. Ook loont het om de thermostaat één graad te verlagen als je wel thuis zit. Meestal is 19 graden genoeg wanneer je bezig bent. Besparen op je energiekosten hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn.

Bespaar Tip 4: Gebruik een droogrek of waslijn

Heb je een wasdroger in huis? Deze verbruikt in veel gevallen wel een euro per keer. Dit kan enorm in de kosten gaan schelen als je jouw was op een wasrek droogt. Vaak kun je al voor een tientje zo’n rek aanschaffen en het gebruik daarvan is verder gratis. Als je echt niet zonder je wasdroger kunt dan is het verstandig op te besparen door een een (wartepomp)droger aan te schaffen met een gunstig energielabel.

Bespaar Tip 5: Warm water verbruik

Houdt je van een lekker warm bad? Het is verstandig om niet te vaak te gaan poedelen omdat zo’n bad ontzettend veel warm water kost. In bad gaan is veel duurder dan een normale douche. Douchen verbruikt stukken minder energie. Zeker als je een waterbesparende douchekop gebruikt en je korter onder de douche staat te zingen. Als je dan ook nog eens gaat letten op de warme kraan en deze niet onnodig laat lopen dan ben je helemaal verantwoord bezig!